30 Mayıs 2016 Pazartesi

Kaplan International Edinburgh Öğrencisi Olmak!

Merhabalar,
Yazı yazmak için ancak fırsat buldum. Geleli 1 ayı geçecek nerdeyse. Çok güzel hatıralarımın olduğu Edinburgh'a dair sizlere ayrıca yazılar paylaşacağım. Öncesinde Kaplan International Edinburgh hakkında bilgi vermek istiyorum.


Yurt Dışı Dil Okulu arayışında, araştırma yapanlarınız için güzel tavsiyelerim olacak bu yazıda..
Okul hakkında bilgi için Kaplan International Edinburgh Türkçe sayfasına bakabilirsiniz. http://www.kaplaninternational.com/tr/ingiltere/edinburgh

İstanbul Şişli Amerikan Kültür Derneği'nde yaklaşık 1 - 1,5 sene sıfırdan başlayıp Upper Intermediate'a kadar eğitim aldım. Düz lise mezunuydum. Üniversitede hazırlık okumadım, seviye sınavını geçmiştim. Yurt dışında dil eğitimi almak benim hep hayalimdi. Sonra bu hayalimi gerçekleştirmek için çeşitli danışmanlık firmalarına görüşmelere gittim. En son Hürriyet'in bağlı bulunduğu İstanbul Şişli'deki Hit Danışmanlık firmasıyla görüştüm. Bana son derece samimi, açık oldular. Çok ilgilendiler her süreçte. Buradan da teşekkür ediyorum kendilerine. Canan Hanım ve Dilek Hanım'a :) Bilgi almak isterseniz: www.hit.com.tr/

Öncelikle gidebileceğim süre ekonomik durumlara bağlıydı İngiltere tercihim açısından Pound bildiğiniz üzere 4.5 kata yakın bir ücrete denk geliyor. Gerçi Amerika'ya da gitseniz bu oranla bazı açılardan aynı gibi.

3 Ay yani 12 Haftalık bir süre belirledim. Amacım iyi bir Orta ile gelmekti. Bu amacımı başardım. Pratik yapma şansım oldu. Her şeyden önce bir yabancı dilin öğrenilmesi için gerçekten o dilin olduğu ülkede yaşamak ve yaşam tarzını, kültürünü bilmeniz gerekiyor. Yeme-içme alışkanlıklarından, çalışma şartlarına, hava durumuna kadar her şey o dili ilgilendiriyor ve o dile yansıyor.

İngiltere tercihimden sonra daha sonra gideceğim şehirleri araştırdım. Edinburgh'a karar verdim. Edinburgh İskoçya'ya bağlı tarihi dokusuyla ünlü Brave Heart'ın şehri başkentiydi.


Edinburgh, Princess Street, New Town
Edinburgh, Old Town


Daha sonra Edinburgh'a seçimimden sonra Edinburgh'adaki okulları araştırdım. Ufak bir şehir olduğu için çok fazla seçenek yoktu. En iyi bilinen ve en kaliteli eğitim veren dil okullarından Kaplan International Edinburgh'ayı seçtim.

Kaplan International Edinburgh Mezuniyeti :)

Dil okulu seçiminiz gerçekten önemli. Daha sonra dil okulunun bulunduğu şehir geliyor önem sırası açısından. Kaplan International bilinen bir okul. Detaylı bilgi için:www.kaplaninternational.com/
Facebook sayfasına da bakabilirsiniz. Kaplan International Edinburgh Facebook

Ben 12 haftalık süre az olduğunu düşündüğüm için Intensive yani Yoğun Eğitim Programını seçtim.
Genel İngilizce seçen öğrencilere göre daha fazla ders saatim vardı. Aklıma gelmişken söyleyeyim.
Gideceğiz zamanlama çok önemli, yani zamanlama aralığı özellikle. Ben ilk başta Kasım ayında gitmeyi düşünüyordum fakat onların tatil zamanları vardı uzun süren. Christmas, New Year, Box Day.. vs. Gideceğiniz ülkenin public holiday zamanlarına dikkat edin.

Kaplan International Edinburgh Hakkında:

Kaplan International Edinburgh Öğrencisi olmak gayet keyifli, kaliteli bir deneyimdi. Her milletten öğrencinin, her yaştan öğrencinin bulunduğu bir okuldu. Eğitmenler çoğunluğu İskoç, İngiliz'di, sadece bir iki tane yerli olmayan hoca vardı onlar da gayet iyiydi. Sınıflar biraz kalabalıktı. Fakat sürekli bir sirkülasyon halindeydi. Gelen öğrencilerin çoğu kısa dönem için gelenlerdi. Örneğin 1 aylığına 2 haftalığına gelen öğrenciler vardı. Sınıftaki öğrenci sayısı sürekli değişiyordu. Kış dönemi daha az olduğuna eminim öğrenci sayısı. Genellikle ortalama sınıflarda öğrenci sayısı 10 - 15 arası değişiyordu. Bazen 6-8 kişiye de inebiliyordu. Sabah sınıfları ve öğleden sonra sınıfları vardı.

Bence tercih yapma şansınız varsa kesinlikle sabah sınıfını tercih edin. Çünkü mesela benim gittiğim dönemde hava öğlen 15'ten sonra kararıyordu. Zaten marketler, mağazalar akşam 18'den sonra kapanıyor, hayat bitiyor gibi bir şeydi. O yüzden zamanınız kalmıyordu. Hee ben uyanamam sürekli pub'a giderim diyorsanız öğleden sonra sınıflarını seçebilirsiniz. Ayrıca okulda sonradan sabah ya da öğleden sonra sınıflarını isterseniz değiştirebiliyorsunuz.

Okulun ilk günü size bir tanıtım yapılıyor. Seviye sınavına giriyorsunuz. Sınav her aşamadan olan bir sınav. Writing, Listening, Speaking tüm süreçler var. Ona göre bir puan belirleniyor, sınıflarınız belli oluyor. Türkiye'deki gibi düşünmeyin seviyeleri. Intermediate 3'e ayrılıyor: Low Intermediate, Intermediate, High Intermediate. Sonrası zaten Advanced. IELTS sınıfları ayrı oluyor genelde Intermedite, Advanced ayrı sınıf açılıyor diye biliyorum. IELTS Hedefiniz varsa, okulun hemen karşısında IELTS Exam Center var. Sanırım 150 ya da 200 Sterlindi sınav ücreti. Okulda ücretsiz her hafta denemeler oluyor. Adınızı yazdırıp önceden girebiliyorsunuz.
Ayrıca seviye için 5. haftada yapılan Progress Sınavına giriyorsunuz, genellikle ilk 5. hafta sonunda sınava girseniz de geçirmezler :) 10 Hafta gerekiyor bir level atlayabilmeniz için. Sürenizi hedeflediğiniz levela göre ayarlayabilirsiniz. Örneğin Intermediate'e geçmek için %75 başarı sınırı var. Intermediate'den High Intermediate'e geçmek için %85 başarı sınırı var.Yani anlayacağınız iş Türkiye'deki gibi değil zor geçiriyorlar. Bu aslında iyi bir şey. Bizimkiler kur sata dursun:)
İlk gün öğleden hatırladığım kadarıyla şehir merkezi gezdiriliyor, bilgiler veriliyor.
Ayrıca Kaplan International öğrencilerinin bir diğer olanağı K+ denilen online sistemden ders çalışabiliyor test çözebiliyorsunuz. Student Room'da görevli hocalardan yardım alabiliyorsunuz ders haricinde. İstediğiniz kitapları alabilirsiniz, kütüphanesi mevcut. Bilgisayar ve internet erişimi de var.

Ders Saatleri:
Sabah öğrencisi iseniz;
Dersler 08:30'da başlıyor. 11:30'a kadar sürüyor. Öğle arasından sonra Intensive öğrencisi iseniz saat 13:10'da Intensive dersi var.  Saat 14:30'a kadar sürüyor. Ardından isterseniz English Club dersi olan her hafta değişen konularıyla club dersine de ücretsiz her öğrenci yararlanabiliyor. English Club dersi de sabahçı iseniz 14:45'de başlıyor 15:45'de bitiyor.

Öğlen öğrencisi iseniz;
Dersler sabah English Club dersi var. 10:30'da ona katılabilirsiniz. Öğle arasından sonra Intensive öğrencisi iseniz 13:10'da Intensive dersine girip saat 14:30'da ana dersinize girebilirsiniz. Akşam saat 18:00'e kadar süren bir ders bekler sizi.

Kaplan International Edinburgh Aylık Club Dersleri 
(kötü çekimim için kusura bakmayın:)

Sosyal Aktiviteler:


Örnek Kaplan International Edinburgh Sosyal Program

Ders saatlerini bilgi verdikten sonra gelelim sosyal aktivitelere. Her hafta belirlenen özel bir sosyal program var. Sosyal programı yöneten çalışanlar var. Ayrıca öğretmenler de ilgileniyor. Benim dönemimde inanılmaz tatlı, eğlenceli güzel programlar hazırlayan Eva Garcia vardı.
Sosyal program Facebook sayfasından da paylaşılıyor takip edebilirsiniz. Her zaman sabit şeyler var. Pazartesileri genelde yeni öğrenciler gelir. Ücretsiz olarak sosyal programcı tarafından bazı ünlü yerler gezdirilir. Bazı etkinlikler ücretlidir. Örneğin her salı Irish pub'da İskoç Dansı gecesi vardır. 5 Pound'dur. 5 Pound'a bir içki de dahildir. Eğlenceli bir vakit geçirir o hızlı İskoç dansını öğrenirsiniz.
Her hafta genelde Karaoke Night vardır. Ben hiç gitmedim. O da 5 pound civarıydı. Arada bir Traditional Food Night yapılıyor, arada sinema gecesi. Her hafta Perşembe günleri Finnegans Gecesi!
Mutlaka katılın. Finnegans Wake adında Victoria Street'de bir Irish Pub. Ayrıntılı bilgi: www.finnegans-wake.co.uk/ Okulun anlaşmalı Pub'ıdır. İçkiler indirimlidir. Ayrıca her Finnegans gecesinde okuldan öğretmenler ve sosyal programdan kişiler bulunur. Genelle Canal Point denilen okulun yurt mutfağında öğrenciler toplanır geç bir saatte yürüyerek toplu halde Finnegans'a gidilir.

Hafta sonu programlarında tavsiye ettikleri gezilecek yerlere yer verilir takvimde.

Okulun resepsiyonunda size her konuda yardımcı olacak yöneticiler vardır. Eskiden Ezgi adında bir Türk Öğrenci servisinde çalışıyordu. Şuanda çalışmamaktadır.

Yeme-İçme:

Yiyecek -İçecek konusuna gelirsek. Okulun belli saatlerde açık olan bir kantin gibi ufak yeri var. Kahve, çay, bisküvi, hazır yemek vb. şeyleri bulabilirsiniz. Örnek verirsek çay ya da kahve 1 Pound.

Öğle zamanı özellikle yakın yerlerde Mc Donalds, Subway vb. bilindik yerler var. Fakat tavsiye edebileceğim yerler Rose Street'te Dough Pizza (nefis pizzaları var. Öğle zamanı indirimli), Rose Street'de take away Miros Cantina Mexicana adında bir Meksikalı'ların yemekleri var, Queensferry Streeet'de Wanna Burger var, hem uygun hem de lezzetli, George Street de The Standing Order adında bir yarı restaurant yarı pub var. Her gün bir lunch menüleri oluyor indirimli onları takip edebilirsiniz. Akşam yemekleri için Cosmo Restaurant var buffet meal, Lothian Road'da nefis hamburgerleri olan Bread Meats Bread var. Ayrıca okulun karşısında Pakistanlı abinin marketi var orada sandviç, wrap, tost tarzı şeyler bulabilirsiniz. Hemen okulun köşesindeki Crolla's diye sandviç, tost, panini gibi yiyecekler, ve sıcak - soğuk içecekler alabileceğiniz bir aile yeri var. Rose Street'de Dirty Dick's adında bir barın öğlen bir şeyler yiyebileceğiniz bir yer. Ekonomik olmasını isterseniz, Sainsbury's, Tesco'dan hazır yiyecekler alıp okuldaki mikrodalgada ısıtıp yiyebilirsiniz.

Ulaşım:

Okulunuz ile konaklama yaptığınız yer uzaksa yürünemeyecek mesafedeyse otobüsler için aylık, haftalık akbil gibi kaldığınız süreye göre kart alabilirsiniz. 2-3 tane otobüs firması var. En çok kullanılan Lothian otobüsleri. Ridacard, aylık 54 Pound sınırsız. Gece de  gece otobüslerine ücretsiz binebiliyorsunuz.İlk başta 57 Pound veriyorsunuz. Birer fotoğrafınız çekiliyor, bir form dolduruyorsunuz. Hemen Waverley Tren İstasyonu'nun orda bir yer var, onun dışında Princess Street ile George Street arasında okula yakın bir yerde daha şubeleri var. Normaldeki ulaşım bilgileri vereyim.
Day Ticket: 4 Pound
Günlük istediğiniz kadar kullanabiliyorsunuz. Biletinizi sadece şoföre göstermeniz yeterlidir. Ayrıca uyarıyorum. Otobüs bileti için şoföre mutlaka bozuk para vermeniz gerekiyor. Bozdurma imkanınız yoktur.
Single Ticket : 1.60 Pound  bu sadece tek binişlik bilet.
Ayrıntılı bilgi için: lothianbuses.com/

Ayrıca taksilere gelirsek, Google'dan mesafeyi ayarlayabilir az çok ücreti kestirebilirsiniz.
Über çok yaygın kullanılıyor. Bilginiz olsun.

Konaklama:

Konaklama kısmına gelirsek, seçenekleriniz Aile yanı, okulun yurdu ya da başka öğrenci yurdu ve paylaşımlı odalar. Festival zamanı yani Ağustos ayında inanılmaz pahalı oluyormuş ve çok kalabalık oluyormuş.

Aile yanı için okulla görüşebilir sizlere okula yakın yerlerde bulunan size uygun bir aileye verilebilirsiniz. Aileler genelde kahvaltı ya da akşam yemeği veriyorlar ücretsiz. Sizin yeme-içme alışkanlıklarınıza da bağlı bu. Bizim Türkler genelde sevmiyorlar, beğenmiyorlardı yemekleri. Bir de tabi domuz eti tercihiniz ile ilgili olarak.  Ailenizi beğenmezseniz okulla görüşürüp değiştirebilirsiniz. Kaldığınız süreyle çok ilgili ve kendi yaşam tarzınız ile. Fiyat olarak arkadaşlarımdan çok iyi hatırlamıyorum. Ama okulun vermiş olduğu 2016 fiyat listesinden söylüyorum.

Homestay : Haftada 14 öğün yemek içeren, tek odada 170 pound haftalığı. Twin için: 140 Pound.
Minimum 16 yaş kabul ediyorlar.

Homestay + eğer özel bir banyo isterseniz: 220 Pound
(Fakat önceden kontrol etmeniz gerekiyor müsaitliği)

Canal Point Residence: Burası okulun öğrenci yurdu. Yeri okula yürüyerek 15-20 dk mesafede. Otobüse binseniz de en fazla Lothian Road'a kadar gelirsiniz. Yürümek daha mantıklı. Hava durumuna göre topluca taksiye de binebilirsiniz.
Minimum 18 yaş kabul ediliyor.  Genelde üniversite öğrencileri kalıyor. Bizzat okuldaki arkadaşlarımla sohbet için gittiğimde yurdu görme fırsatım oldu. Son derece güvenli bir yer. Merkeze yakın. Etrafta Türk restaurantı bile var. Yakınında market var. Ortak bir mutfağı bulunuyor genelde her flat ayrılıyor. Sanırım 4-5 kişi bir mutfağı kullanıyor. Bayağı büyük mutfağı. 2 dolap 2 ocak var. Televizyon bulunuyor.  Odalar o kadar büyük değil ama bence yeterli. İçerisinde banyonuz var. Sigara içmek için ortak alan var. Sanırım haftada bir temizlikçiler geliyor.  Wi-Fi var.
Herkesin kapısı kilitli, girebilmek için şifreli kapılar.
Türk arkadaşın dediğine göre haftalığı 260 Pound diye hatırlıyorum ben. Aile yanına göre çok daha rahat ve sosyalleşme, pratik yapma şansınız daha yüksek. Fakat dezavantajları da var. Gürültü, mutfaktaki kirlilik, dağınıklık, yemek kokuları vb. gibi.

Ücret:

En önemli konu diye düşünüyorum :)
Elimde okuldan aldığım Kaplan International'ın tüm okullarının bulunduğu bir liste var. Edinburgh hakkında bilgi verirsem sizlere:
2016 fiyatları bunlar.
Course / GBP/week
Vacation English :
2-4 Hafta için: 225 Pound
5-10 Hafta için: 215 Pound
11-16 Hafta için: 205 Pound
17+ Hafta için: 195 Pound

General English:
2-4 Hafta için: 255 Pound
5-10 Hafta için: 245 Pound
11-16 Hafta için: 235 Pound
17+ Hafta için: 225 Pound

Intensive English:
English for Business:
2-4 Hafta için: 280 Pound
5-10 Hafta için: 270 Pound
11-16 Hafta için: 235 Pound
17+ Hafta için: 245 Pound

IELTS Preparation (Supplementary/Intensive) :
2-4 Hafta için: 280 Pound
5-10 Hafta için: 270 Pound
11-16 Hafta için: 255 Pound
17+ Hafta için: 245 Pound

Cambridge Exam Preparation:(FCE, CAE):
2-4 Hafta için: 280 Pound
5-10 Hafta için: 270 Pound

TOEIC Preparation :
2-4 Hafta için: 280 Pound
5-10 Hafta için: 270 Pound

Edinburgh Festival Course: Aug 1-8:
2-3 Hafta için: 275 Pound

6 Ay ve üzeri süreler için ücretler değişiyor.

Genel Akademik Yıl (32 Hafta) : 5715 Pound
Yoğun Akademik Yıl (32 Hafta) : 6665 Pound
Genel Akademik Sömestr (6 Ay) : 24 Hafta : 4705 Pound
Yoğun Akademik Sömestr (6 Ay) : 24 Hafta : 5510 Pound
Genel Akademik Sömestr (5 Ay) : 20 Hafta:  3905 Pound
Yoğun Akademik Sömestr (5 Ay):  20 Hafta: 4610 Pound

Hepsinin başlangıç tarihleri de değişiyor.

Başvuru ücreti : 100 Pound
Seyahat ve Sağlık Sigortası isterseniz her hafta için : 10 Pound
Edinburgh Havalimanından Transfer Servisi isterseniz: 65 Pound (one way)

Genel olarak Neden Edinburgh? derseniz.
Londra'dan ve belki diğer şehirlerden daha uygun. Havası biraz kötü. Dengesiz ve yağmurlu, kapalı bir havası var. Kışı gerçekten soğuktu. Türkiye'deki gibi bir hava beklemeyin. Kışın kar çok nadir yağıyor o da çok az yani ona bile kar yağdı diyorlar :) Hava güneş açsın azıcık hemen tişörtleri giyiyorlar, çimenlere oturuyorlar :)
Şehir küçük yani İstanbul'da yaşayan biri olarak :)  Şehre yeni bina göremezsiniz. Belki 4-5 tane ancadır. Tarihi dokusuna hiç zarar verilmemiş. Evler çok eski binalar var.
Şehir merkezi 2'ye ayrılıyor. New Town, Old Town. Adından da anlaşılacağı gibi Old Town benim en sevdiğim tarafı. Tarihi yerler var. High Street, Grass Market, Victoria Street vb. gibi. New Town tarafında ise tren istasyonu, ünlü caddesi Princess Street, Rose Street, George Street, zenginlerin mekanı Stockbridge. 3-4 tane meşhur caddeleri olduğu için çok kolaylıkla her yeri bulabilirsiniz. Geceleri belki zorlanabilirsiniz adres ararken her yer birbirine benziyor ama inanın inanılmaz güvenli, rahat bir şehir. Fazla kalabalık bir yer değil. Festival ve Yılbaşı zamanı hariç tabii.
İskoç kültürünü hala yaşatmaya çalışıyorlar ve her yerde o havayı hissediyorsunuz. İskoç insanları İngilizlere göre daha samimi, kibar ve yardımsever insanlar. İngilizler malumunuz biraz burunları havada. Kendilerini asil olarak gördükleri için :) Türkler var ama bir Londra kadar değil. Çok az Türk var. O da Türk restaurantlarında çalışanlar genelde.

Bende okulla ilgili araştırma yaparken daha çok şehir ile ilgili bilgiler almıştım. Edinburgh hakkında da daha ayrıntılı olarak bir yazım olacak. Sizlerle paylaşacağım çok yakında. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Herhangi bir sorunuz olursa, yoruma yazabilirsiniz ya da mail adresime mail atabilirsiniz. sinemile.com@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz. Ben de okulla ilgili bilgi için okulun Facebook sayfasından Türk öğrencilerin fotoğraflarını bulmuştum. Elif adlı arkadaşımdan bilgi aldım. Tabii inanılmaz harika bir arkadaşlığım oldu kendisiyle :) Sizlerde bu yolla sorabilirsiniz.

Ayrıca Yurt Dışına Çıkarken Yanınıza Almanız Gerekenler başlıklı yazıma da gözatabilirsiniz.

29 Mayıs 2016 Pazar

Yurt Dışına Çıkarken Yanınıza Almanız Gerekenler

Merhabalar,
Yurt dışı dil eğitimi için İstanbul Şişli'de bulunan Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı Hit Uluslararası Eğitim tarafından yurt dışına çıkmadan önce verilen bilgi notlarımı sizlerle paylaşmak istedim. Gerçekten faydalı bilgiler içeriyor. Mutlaka göz atın.
Bilgiler genel bilgilerdir. Gideceğiniz ülkeye göre ihtiyaçlarınız değişiklikler göstermektedir.

Yurt Dışına Çıkarken Yanınıza Almanız Gerekenler:

Seyahat Belgeleri 

Kimlik: 
Pasaportunuz dışında yanınızda bir kimlik daha bulundurmayı unutmayın. Özellikle ehliyetiniz varsa, yurt dışında da kullanabileceğiniz için daha geçerli olacaktır. 

Pasaport:
Pasaportunuz yurt dışında bulunduğunuz sürece en önemli belgeniz olacaktır. Kaybolmasını önlemek için yolculuk sırasında pasaport cüzdanı veya çapraz askılı bir çanta ile taşırsanız daha güvende olacaktır. Kaybolma ihtimaline karşı, tekrar çıkarırken sorun yaşamamanız için pasaportunuzun ve vizenizin fotokopilerini çekip bavulunuza, el bagajınıza koymanız, hatta bir nüsha da ailenize bırakmanız en doğrusu olacaktır. 

Benim özel tavsiyem Önemli Bilgilerinizin olduğu bir klasörü Google Drive'a yüklemeniz. İnternet bulduğunuz her yerden erişebilme imkanına sahip olursunuz. 

Uçak Bileti:
Uçak biletiniz ve varsa biniş kartlarınızı da yanınıza almayı unutmayın. Elektronik biletiniz varsa, yine bir kopya da el bagajınıza koyabilir. e-bilet veya rezervasyon numaranızı cep telefonunuza not edebilirsiniz. Türkiye'ye dönüşünüzden 72 saat önce, biletinizi aldığınız hava yolu şirketi ile uçuş bilgilerinizi kontrol edip herhangi bir değişiklik olup olmadığından emin olunuz.

Okul Kabul Belgeleri:
Eğitim danışmanınız tarafından size teslim edilecek olan okul kabul belgenizin de (Amerika için I-20 belgeniz. İngiltere için Visa letter, diğer ülkeler için Akseptans/ Confirmation of Enrolment) mutlaka yanınızda olması gerekiyor. Ülkeye girişte sizden bu belgeleri göstermeniz istenebilir. TOEFL SAT gibi sınav sonuç belgeleriniz ile okula ibraz etmeniz diploma vb. belgelerinizin orijinallerini de yanınıza almayı unutmayınız. 

18 yaşından küçük öğrencilerin yanlarında anne-babaları tarafından imzalı, noter onaylı İngilizce muvafakatnameleri de bulunmalıdır. Ülkeye giriş ve çıkışta havaalanı yetkililerine göstermeniz gerekebilir.

Acil Durum Numaraları:
Tüm işlemleriniz eksiksiz tamamlansa da yolculuğunuz sırasında karşılaşabileceğiniz acil durumlar için (uçağınız rötar yapabilir, uçağı kaçırabilirsiniz, havaalanı karşılama görevlisini bulamayabilirsiniz) arayabileceğiniz ve acil destek alabileceğiniz numaraları da mutlaka telefonunuza ve ajandanıza kaydediniz. Bu numaraları arasında mutlaka okulun ve eğitim danışmanınızın telefon numaraları ile yanında kalacağınız ailenin veya yurdun, sizi karşılamaya gelecek görevlinin acil durum numaraları olmalıdır.

Seyahat Sigortası:
Sağlık sigortası sadece Amerika, Kanada gibi ülkeler için zorunlu olsa da, size tavsiyemiz eğitiminizi hangi ülkede alacak  olursanız olun, en azından seyahat sigortası yaptırmanız olacaktır. Seyahat sigortaları kalacağınız süreye göre 15-60 Euro arasında olup, bavulunuzun kaybolması, hasar görmesi veya yolculuk sırasında oluşabilecek muhtemel kaza ve aksiliklere karşı haklarını korumaktadır. 

Hava alanı Karşılama Onayı (Airport Pick Up Confirmation):
Havaalanı karşılaması talep ettiyseniz, havaalanında karşılaanacağınıza dair okul onayını da yanınızda bulundurmalısınız. Bu belgedeki karşılama bilgilerinin sizin uçuş bilgileriniz ve varış saatiniz ile aynı olduğundan ve görevlinin sizi nerede bekleyeceğinin yazılı olduğundan emin olunuz.

15 TL Yurt Dışı Harç Pulu:
Yurt dışına çıkmadan önce 15 TL tutarındaki yurt dışı çıkış harç pulu ödemenizi yapmanız gerekmektedir. Adınız, soyadınız ve pasaport numaranızı belirtmek suretiyle temin edebileceğiniz harç pulu, biletinizin üzerine yapıştırılacaktır. Biletinizin elektronik ortamda ya da yurt dışında düzenlenmesi halinde, pasaport üzerine ya da boarding card/biniş kartına harç pulu yapıştırılmak suretiyle ödenebileceği gibi, vergi tahsilatına yetkili bankalara ve gümrük saymanlıklarında da ödenebilmektedir. Havaalanlarında da ödeme yapabilmeniz için bankolar bulunmaktadır ancak özellikle yoğun dönemlerde uzun sıralar oluşabileceğini öngörerek, önceden bankaya ödeme yapmanızı tavsiye ederiz.

Vesikalık Fotoğraf:
Eğitim alacağınız okulun öğrenci kimlik belgesinde ve benzeri işlemlerde kullanılmak üzere yanınıza bolca vesikalık fotoğraf da alın.

Tüm bu belgelerin sırt çantanızda/el bagajınızda olması gerekmektedir. 

Seyahat Gereçleri

Seyahat Rehberi:
Eğitim alacağınız ülke ve şehir ile ilgili ön bilgiler okul ve eğitim danışmanınız tarafından size sunulacaktır ancak daha detaylı bir şehir/ülke rehberi almanız, hem uçakta sıkılmanızı engelleyecek, hem de gideceğiniz ülke ve şehri daha kısa sürede keşfedip, ayak uydurmanızı sağlayacak.

Kitap, Gazete, Dergi:
Hem seyahatiniz sırasında hem de eğitiminiz süresince boş vakitlerinizi değerlendirmek adına mümkünse eğitim alacağınız dilde kitap, dergi gibi materyalleri yanınızda bulundurabilirsiniz.

Elektronik Sözlük:
Özellikle dil eğitimi için giden öğrencilerin vazgeçilmezi olan elektronik sözlüğün yurt dışında ne kadar yaygın olarak kullanıldığını gördüğünüzde mutlaka temin etmek isteyeceksiniz, şimdiden almanız en mantıklısı olacaktır.

Şahsen ben Sesli Sözlük ve Cambridge Çevrimiçi sözlüğü tavsiye ediyorum. Özellikle Cambridge Çevrimiçi sözlüğünü İngilizce- İngilizce olarak kullanmanız daha doğru olur. Ayrıca internet sıkıntısı olacaklara tavsiyem İngilizce Türkçe Sözlük mobil uygulamasıdır.( bakınız)

Nakit, Kredi Kartı:
Yüklü miktarda olmamak kaydı ile size ilk etapta yetebilecek kadar nakit para, bozukluk ve yurt dışında kullanabileceğiniz bir kredi kartı almanız yararlı olacaktır. Kesin yapılması gereken ödemelerinizi mümkün olduğunca, eğitiminize başlamadan önce Türkiye'den ödemelisiniz ki yurt dışında yapacağınız ödeme miktarını düşürerek daha az nakit ve daha düşük limitli bir kredi kartı ile korkusuz bir seyahat geçirebilirsiniz.

Kendi açımdan İngiltere'de Pound kullanıldığı Türk parasına göre inanılmaz pahalıydı. Benim hiç atmyle bankayla derdim olmadı zaten 3.5 ay gibi kısa bir süre kaldığım için ben direk Türkiye'den döviz bürosundan Pound'a çevirip yanımda götürdüm. Doğru bir şey değildi aslında çünkü bu bir risktir, tercihtir. Ayrıca bazı ülkelerde yanınızda belli bir tutarda götürebiliyorsunuz, yani belli bir limiti var. Yakalarlarsa çok büyük sorun olur sizin için. Tavsiyem İngiltere için Türkiye'den  HSBC'den bir banka hesabı açtırıp orada herhangi bir HSBC atmsinden ya da bankadan kolaylıkla para çekebilirsiniz.

Kredi Kartı Bankanızın Telefon Numarası:
Kredi kartınız ile ilgili herhangi bir sorun yaşadığınızda, daha da önemlisi kayıp/çalıntı durumunda hemen arayabilmeniz için kredi kartınızı aldığınız banka irtibat numaralarını da yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Aşı Kartı:
Amerika'da eğer konaklamanız yurtta olacaksa ve kayıt esnasında tam teşekküllü bir sağlık raporu ile aşı tarihlerinizi okulunuza bildirmediyseniz, aşı kartınızı da yanınıza almanızı tavsiye ederiz.

Çalar Saat:
Yurt dışında dersler genelde erken saatte başladığından ve devamsızlık sayınız arttığı zaman vizeniz ve alacağınız sertifika riske gireceğinden, mümkün olduğunca az ders kaçırmak için çalar saatinizi de bavulunuzda bulundurun.

Güneş Gözlüğü:
Özellikle eğitiminize yaz mevsiminde gidiyorsanız ya da kışın bile güneşin bol olduğu bir şehirde eğitim alacaksanız mutlaka güneş gözlüğünüzü de yanınıza alınız.

Şapka & Bere:
Yaz mevsimi için sizi güneşten koruyacak bir şapkayı, kış mevsimi için de sizi soğuktan koruyacak bir bereyi yanınıza almayı unutmayınız.

Duş ve Banyo için Plastik Terlik:
İster aile yanında, ister yurtta kalın çok az konaklama seçeneğinde özel banyo imkanı bulunmaktadır. Hijyen açısından duş ve banyo için yanınızda plastik plaj terliklerinden bulundurursanız oldukça rahat edersiniz.

Bu maddeye özellikle katılıyorum. Orada çok pahalıya alırsınız plaj terliğini :)

Kişisel İhtiyaçlar
Kişisel Hijyen Araçları: 
İlk etapta kullanmanız için duş jeli, şampuan, saç kremi, tıraş kremi, diş macunu, diş fırçası ve ıslak mendil gibi kişisel temizlik araçlarını bavulunuza koymayı unutmayınız.

Saç Kurutma Makinesi:
Kalacağınız odada bir saç kurutma makinesi olmamasını göz önünde bulundurarak yanınıza bir tane almanızı tavsiye ederiz.

Kişisel Bakım Araçları:
Kadın öğrenciler için saç fırçası, makyaj malzemesi gibi eşyaları saymamıza gerek yoktur diye düşünüyoruz. Erkek öğrenciler için de ihtiyaca göre tıraş makinesi, jöle vb. bakım araçları gerekli olacaktır. (En azından en yakın market veya eczaneyi öğrenene kadar sizi idare edecek miktarda yanınıza alabilirsiniz.)

Yağmurluk ve Şemsiye (Özellikle İngiltere için) :
Eğitim alacağınız döneme uygun kıyafetleri yanınıza almalısınız. Özellikle Kuzey Amerika ve İngiltere'de yerel halkın pek üşümediğini, bu nedenle evlerin ve yurtların ilk etapta size serin geleceğini anımsatarak sizi sıcak tutacak yünlü atlet, kazak, bot gibi kıyafetleri yanınıza almanızı öneririz. Daha detaylı bilgiyi eğitim danışmanlarınızdan temin edebilirsiniz.

Plaj Havlusu & Mayo:
Deniz kenarında bir şehre gitmeseniz bile denize kıyısı olan bir ülkeye gidiyorsanız, farklı şehirleri de gezeceğinizi düşünerek en azından mayonuzu yanınıza alabilirsiniz.

Yedek Çamaşır & Çorap:
Artık arkanızı toplayan, çamaşırlarınızı ruhunuz bile duymadan yıkayıp ütüleyip dolabınızda hazır eden anneniz yanınızda olamayacağına göre, en azından haftada bir laundry/çamaşırhaneye gidebileceğinizi düşünerek size yetecek kadar yedek çorap ve çamaşır almayı ihmal etmeyin.

İlk Yardım Kiti
Koruyucu Güneş Kremi:
Yaz veya kış, hangi dönemde eğitiminize başlarsanız başlayın, mutlaka koruyucu güneş kreminizi de yanınızda hazır edin.

Kullandığınnız İlaçlar:
Yurt dışına çıkarmanızın sorun olmayacağı basit ağrı kesici, mide ilacı, yanık kremi, yara bandı, grip ilacı, vitamin gibi ilaçlardan bir kutudan fazla olmamak kaydı ile yanınıza alabilirsiniz. Ancak reçeteli ilaçlar için mutlaka doktorunuza danışınız.

Sivrisinek İlacı:
Özellikle sıcak iklimdeki bir ülkeye gidiyorsanız, almayı unutmayınız!

Spor / Hobi
Fotoğraf Makinesi:
Yurt dışında kaldığınız sürece gezdiğiniz yerler, yeni arkadaşlarınız, okulunuz ve öğretmenleriniz ile çektireceğiniz fotoğraflar bu güzel deneyimi ölümsüzleştirmenizi sağlayacaktır. 

Ekstra Hafıza Kartı:
Gezip-gördüğünüz yerlerin, edindiğiniz arkadaşların tek bir hafıza kartına sığmayacağını ümit ederek, ekstra bir kart daha almanızı öneririz. Ancak laptopunuz da yanınızda olacaksa, sık sık hafıza kartınızı boşaltabileceğiniz için ekstra karta gerek duymayabilirsiniz.

Radyo, Ipod:
Siz de tüm gençler gibi müziksiz yaşayamayanlardansanız zaten MP3 çalarınız başköşedeki yerini çoktan almıştır.

Pil:
Fotoğraf makineniz için yanınızda şarjlı pil ve şarj aleti bulundurmanız sizi ciddi bir pil masrafından koruyacaktır.

Cep Telefonu/ Laptop Şarj Aletleri
Oradaki Yeni Arkadaşlarınıza, Yanında Kalacağınız Aileye Hediyeler:
İlk izlenim her zaman önemlidir. Hem arkadaşlarınızla hem de yanında kalacağınız aile ile güzel bir diyalog başlatabilmek ve Türk kültürünü bir şekilde tanıtabilmek için; Türk lokumu, Türk kahvesi ve bakır cezve, çini desenli kahve fincanı, nazar boncuklu süsler gibi basit ama ülkemizi tanıtacak bir hediye götürmeniz onları çok mutlu edecektir.


Türkiye'yi Tanıtan CD, Kartpostal ve Kitaplar:
Hem kültürümüzü tanıtmak hem de çoğu okulda düzenlenen kültür gecelerinde ülkenizi daha kolay tanıtabilmeniz adına, Kültür Bakanlığı'ndan ve kitapevlerinden temin edebileceğiniz tanıtım broşürleri çok işinize yarayacaktır.

Priz Adaptörü / Converter:
Laptop, cep telefonu, tıraş makinesi gibi elektrikli aletlerinizi yurt dışında kullanabilmeniz için voltaj düzenleyici adaptöre ihtiyacınız olacaktır. Farklı ülkelerde farklı voltaj uygulamaları olduğundan danışmanınızdan hangi adaptörü almanız gerektiğini öğreniniz.

Eğitiminiz için Defter - Kalem gibi temel araçlar

Eve Dönüşte Unutmamanız Gerekenler

Arkadaşlarınız ve Aileniz için Hediyeler

Eğitim aldığınız şehir ve ülkeye özgü ünlü sembolleri içeren buzdolabı magnetleri, anahtarlık, kupa, tişört ve benzeri hediyelik eşyalar en çok talep edilenler arasında olsa da. daha özel hediyeler de seçebilirsiniz.

Kurstaki Arkadaşlarınız, Hocalarınız ve Yanında Kaldığınız Aile ile Türkiye İletişim Bilgilerinizi Paylaşmak
Eğitiminizin size ne büyük katkılarından biri, o ülkenin dilini kültürünü tanımanın yanı sıra, sizin gibi eğitim almak için dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler ile tanışıp, farklı kültürleri de tanıma imkanı sunması olacaktır. Bu güzel dostlukları Türkiye'ye döndükten sonra da devam ettirebilmeniz için, irtibat numaralarınızı paylaşmayı unutmayın.

Kursa Katılım Belgeniz/Diplomanız/Sertifikanız
Eğitiminizi tamamlandığınızı gösteren sertifikanız veya diplomanız. Türkiye'ye döndüğünüz zaman Cv'inizi renklendirecek ve binlerce rakibinizin önüne geçmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle eğitiminiz bitmeden sertifika/diplomanızı almak için yapmanız gereken işlemleri tamamlayın ve ailenize bu diploma için evinizin başköşesinde bir yer açmalarını rica edin! Hatta hocalarınızdan referans almayı da ihmal etmeyin. Kaldığınız odayı temizleyip toplamayı ve bulduğunuz gibi bırakmayı da ihmal etmeyin.

Unutmayın ki, hem yurtta hem de aile yanı konaklamalarda kendi odanızın düzeninden siz sorumlusunuz, bu nedenle dönerken de gereken özeni gösterip, odanızı temiz bir şekilde bırakınız.

Son olarak evde bir şey unutup unutmadığınızı kontrol ederek, tüm eşyalarınızı bavula, tüm anılarınızı ve deneyimlerinizi de gönlünüze sığdırıp, evinize dönmeye hazır olun...


25 Mayıs 2016 Çarşamba

Festival Furyası!

Merhaba,
Uzun süredir dikkatimi çeken bir konudan bahsetmek istiyorum. Özellikle Facebook aracılığıyla oluşturulan etkinliklerden bahsedeceğim. Her yerde meşhur Tomorrowland benzeri etkinlikler yapılıyor. Çeşitli yerlerde her sene festivaller düzenleniyor.
Bu senede dikkatimi çeken festivallerden bahsedeceğim size. Gitmek istediğiniz festivaller olabilir.
Sizlere sırasıyla festivaller hakkında bilgi vereceğim.


Tenisin Prensesi: Çağla Büyükakçay

Merhabalar,
Bu saatte beni yazı yazmama iten sebeplerden biri: Çağla Büyükakçay
Tenisin Prensesi diye adlandırıyorum onu. Türk genç kadınlarının idolü..
Bakalım nasıl buralara kadar gelmiş. Ama biz şimdi duyuyoruz..
KPSS Lisans Genel Kültür sorularından biriydi. Oysa ben Aziz Sancar'ı sorarlar diye tahmin ediyordum.
Soruyu hatırlamayanlar için:
2016 yılının Nisan ayında, elde ettiği başarılarla
Kadınlar Tenis Birliği (WTA) tekler sıralamasında ilk
100’e giren Türk bayan sporcu aşağıdakilerden
hangisidir? 
Tabii ki de Cevap : Çağla Büyükakçay

Güncelleme yapıyorum hemen: Bakınız 
Çağla şimdi Roland Garros ana tablosunda 2.turda!
Kendisi de bir Tweet atmış. 

 Peki Çağla Büyükakçay Kimdir?
Adanalı, 1989 Doğumlu. 8 yaşındayken tenise başlamış. 4 sene sonra Türkiye Klasman Turnuvası ve Türkiye Kapalı Kort Turnuvası şampiyonu oldu. 14 yaşında Enka Spor Kulübü'ne transfer oldu. 15 yaşındayken, Türkiye Fed Kupası Takımı'na seçilen Türk tarihindeki en genç kadın milli tenisçi oldu.
Ayrıntılı bilgi için : http://www.wtatennis.com/players/player/11570/title/cagla-buyukakcay

15 Mayıs 2016 Pazar

Man vs Machine : Eurovision'da Dans Gösterisi!

Dün gece Twitter gördüğüm bir videodan bahsedeceğim sizlere..
Bildiğiniz üzere Eurovision vardı.1944 şarkısıyla Ukrayna'dan Kırımlı Tatar şarkıcı Jamala kazandı. Türkiye Eurovision'a artık katılmıyor biliyorsunuz.
Twitter'da takip ettiğim kullanıcılardan Efe Kerem Sözeri'nin paylaştığı o muhteşem dans koreografiyi mutlaka izleyin diyorum. Bakın adamlar neler yapıyor?

6 Mayıs 2016 Cuma

Evinizde Ay Işığı :)

Dekorasyon dekorasyon dekorasyon...
Son zamanlarda en çok ilgi çeken konu: dekorasyon.
Eskiden o kadar değil ne oldu bilmiyorum:)
Tasarıma bayılıyorum. Dekorasyonu seviyorum. Özellikle pragmatik yaklaşımları seviyorum.
Kova burcu olduğumdan mıdır nedir. Bir gece mavisidir, gökyüzüdür, doğadır hep beni çeker.
İşte bu nedenlerden ötürü sanırım. Sizlere Moon Lamplerden bahsedeceğim.


Bir tasarım böyle bir güzel olabilir ya...
Evinizin her köşesine birer ay ışığı koyabilirsiniz.

Fotoğraflara baktıkça büyüleniyorum.
Düşünün karanlık bir ortamda odanızdasınız. Elinizde kitabınız yanı başınızda bir ayışığı.. Ne kadar güzel olurdu di mi?


Tayvanlı bir tasarımcının ürünü Luna Moon Lamp. Acorn Studio şirketi tarafından yapılmış.
Bu aydınlatmanın bir sürü boyutları var.


Aşağıdaki verdiğim linkten boyutlarını seçerek satın alabilirsiniz.
Luna fiber glassdan  ve toksik olmayan kauçuktan yapılmış bir ay şeklinde aydınlatma. Evinize ay ışığını  getiriyor. Luna'nın en küçük boyutu XXS 65 dolardan başlayıp, en büyük boyutu XXL 875 dolara satılıyor.
Luna'nın en iyi özelliği  ısıya, suya ve çarpmalara karşı dayanıklıdır.
Luna'nın videosunu da paylaşıyorum sizlere.


Ayrıntılı bilgi için: https://www.indiegogo.com/projects/luna-bring-the-moon-along-with-you#/

Kim Milyoner Olmak İster'de Bir Hacker!

Sosyal medyadan rastladığım bir video.
Kendi sorununu kendi çözen bir genç. Bir üniversitenin burs kaydı için başvuru yaparken siteyi hackleyip kendini öğrenci yapıp kendine bi de %100 burs veren biri.. Resmi olarak da aldı bu bursu.
Ama white hackerlardan :) maceraları devam ediyor.. Buyrun izleyin..

Geldim Geldim!!


Merhabalar,
uzun süredir buralarda yoktum. İskoçya Edinburgh'daydım.
Anlatacaklarım, paylaşacaklarım çoooooookkkk şey var.
Şimdilik görüşmek üzere:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...